Η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική

Katherimini , 16 Μαίου 2010

Επώδυνη η προσαρμογή, αλλά κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην “Κ” ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν

……………………………………
Για σημαντικό χρονικό διάστημα η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί να απευθυνθεί στις αγορές, και όταν το κάνει, πριν περάσουν τα τρία χρόνια, θα δανείζεται με πολύ πιο λογικά επιτόκια, λέει ο Πόουλ Τόμσεν στον Αθανάσιο Ελλις.
……………………………………

Είστε τεχνοκράτης και βλέπετε αριθμούς, αλλά πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι.
Φυσικά, οι άνθρωποι έρχονται πρώτα. Γι αυτό η κυβέρνηση προσπάθησε να σχεδιάσει το πρόγραμμα με στόχο τη δικαιοσύνη και την προστασία των πλέον ευάλωττων ομάδων. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα γίνονται έτσι ώστε το βάρος να πέφτει στα υψηλά εισοδήματα και να προστατεύονται αυτοί που λαμβάνουν τα ελάχιστα. Θα είναι μια περίοδος επώδυνης προσαρμογής για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και πολλά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η προσαρμογή θα είναι κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη.

Ηταν απαραίτητο να υπάρξουν τέτοιες περικοπές;
Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως οι μισθοί, οι συντάξεις, και οι κοινωνικές παροχές, αποτελούν το 75% του συνόλου των κρατικών δαπανών.

Από όσα είδατε στην Ελλάδα τί ήταν αυτό που σας εξέπληξε περισσότερο;
Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι πολύ πριν έρθουμε εμείς η κυβέρνηση είχε λάβει περιοριστικά μέτρα που αντιστοιχούσαν στο 5% του ΑΕΠ, και γνώριζε ήδη τι ήθελε να κάνει και γι αυτό το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο. Με εξέπληξε επίσης η απίστευτη φοροδιαφυγή. Είναι αδιανόητο πολίτες οι οποίοι διατηρούν τεράστιες κατοικίες με πισίνες, και οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα, να μην έχουν κάνει φορολογική δήλωση για δέκα χρόνια.

Κάποιοι προτείνουν την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο “πατέρας του ευρώ”, νομπελίστας Ρόμπερτ Μαντέλ, δήλωσε στην “Κ” ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό.
Η Ελλάδα απολαμβάνει σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Αυτό πιστεύει και η ελληνική κυβέρνηση και είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη. Συμφωνούμε απόλυτα με αυτή τη θέση, και έτσι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ.

Αλλοι μιλούν για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.
Ούτε αυτό συζητήθηκε ποτέ.

Οι Ελληνες πολίτες θέλουν να γνωρίζουν εάν οι θυσίες τους θα έχουν αποτέλεσμα.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουν. Θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα αυξηθεί η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας, η δυνατότητα να δίνονται μεγαλύτεροι μισθοί στο μέλλον, και είμαι βέβαιος ότι μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, όταν τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν, ο ελληνικός λαός θα δει ότι τα χειρότερα πέρασαν και η οικονομία έχει επανέλθει στον σωστό δρόμο.

Εάν οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας δεν επιβεβαιωθούν, ο όλος σχεδιασμός είναι μετέωρος.
Οχι. Θα παρακολουθούμε από κοντά την οικονομία και στην πορεία θα γίνονται μικρές προσαρμογές εδώ και εκεί, γιατί είναι πάντα δύσκολο να προβλέψεις τους ακριβείς ρυθμούς ανάπτυξης μιας χώρας. Σε όλα τα προγράμματα, όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, τα χρήματα δίνονται σε τριμηνιαίες δόσεις, και υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι οικονομικοί στόχοι.

Η καθυστέρηση της Γερμανίας και της ΕΕ να αποφασίσουν την παροχή βοήθειας δυσχέρανε το έργο σας;
Για κάθε πρόβλημα που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει, όσο πιο σύντομα το πράξει, τόσο το καλύτερο. Το διεθνές περιβάλλον που δημιουργήθηκε ίσως κατέστησε πιο δύσκολη την αντιμετώπισή του, αλλά τώρα είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα παρέχει πρωτόγνωρη υποστήριξη στην Ελλάδα, και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Γνωρίζουμε τί διακυβεύεται για την Ελλάδα. Μήπως διακυβεύεται και η αξιοπιστία της ΕΕ και του ΔΝΤ;
Είναι σημαντικό για όλους μας να πετύχει αυτό το πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο καθώς τα πιο σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται στην αρχή, είναι κοινωνικά ισορροπημένα, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, και, κυρίως, δεν πρόκειται για πρόγραμμα του ΔΝΤ αφού είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση πριν καν τεθεί θέμα εμπλοκής του Ταμείου.

Ζητήσατε να κοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα;
Συζητήθηκαν όλα τα οικονομικά θέματα. Και η αντιμετώπιση της έλλειψης ανταγωνιστικότητας η οποία, κατά την άποψή μας, απαιτεί μείωση των μισθών. Με δεδομένο ότι θα υπάρξει γενική πίεση στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση αισθάνθηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη να επιβληθεί μείωση στο πλαίσιο του προγράμματος, και συμφωνήσαμε.

Θα στηριχθούν οι ελληνικές τράπεζες;
Με εξέπληξε η πολύ καλή κεφαλοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εχετε έναν παραδοσιακό τραπεζικό τομέα ο οποίος δεν εκτέθηκε σε τοξικά προϊόντα και συμπεριφορές που απειλούν τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών. Κάναμε δοκιμές για το πώς θα ανταπεξέλθει το σύστημα υπό πίεση, και μάλιστα υπό πολύ πιο άσχημες συνθήκες από αυτές που πραγματικά αναμένουμε να υπάρξουν. Σε αυτό το χειρότερο σενάριο ίσως χρειασθεί να ενισχυθούν οι τράπεζες με 10 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, έχει σημασία η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι ακόμη και αν υποβαθμισθούν κι άλλο τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά.


Απαιτείται εθνική προσπάθεια

Η σημερινή κυβέρνηση προεκλογικά εκτιμούσε ότι “χρήματα υπάρχουν” και υποσχόταν παροχές.
Οταν ανέλαβε την εξουσία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απρόσμενα άσχημη δημοσιονομική κατάσταση, και αντέδρασε με πολύ ουσιαστικά μέτρα. Μόλις είδε ότι η κατάσταση συνέχιζε να επιδεινώνεται λόγω του εξωτερικού περιβάλλοντος, συνειδητοποίησε ότι αυτά δεν έφθαναν και αποφάσισε να λάβει και άλλα.

Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης;
Για να πετύχει το πρόγραμμα είναι απαραίτητη μια εθνική προσπάθεια με ευρεία στήριξη από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα. Σημειώνω ότι η ελληνική Βουλή ενέκρινε τη νομοθεσία και εξέφρασε την υποστήριξή της.

Η αντιπολίτευση λέει ότι το πρόγραμμα δεν περιέχει αναπτυξιακά στοιχεία.
Αυτό είναι εντελώς λάθος. Υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, περιορισμό της σπατάλης, και μεταφορά πόρων σε πιο παραγωγικούς τομείς. Ολα αυτά στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στο μέλλον.

Τί μπορείτε να πείτε στους εργαζόμενους που απεργούν ενάντια στις περικοπές των εισοδημάτων τους;
Πρώτα από όλα θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τον θάνατο τριών ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου το τοποθέτησε σωστά όταν είπε ότι “είναι άλλο πράγμα οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις, και άλλο η βία”. Φυσικά, οι διαμαρτυρίες είναι θεμιτές. Αλλά η βία είναι καταδικαστέα.



IMF EXTERNAL RELATIONS DEPARTMENT

Public Affairs    Media Relations
E-mail: publicaffairs@imf.org E-mail: media@imf.org
Fax: 202-623-6220 Phone: 202-623-7100