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BALANCE OF PAYMENTS TECHNICAL EXPERT GROUP 

ISSUES PAPER (RESTEG) # 2 

CLARIFICATION OF FOREIGN CURRENCY 

1.      Although the fifth edition of the Balance of Payments Manual (BPM5) does not 
provide specific guidance on the treatment of convertible/non-convertible currencies in 
international reserves, the Data Template on International Reserves and Foreign Currency 
Liquidity: Guidelines for a Data Template (Guidelines) mentions that foreign currency assets 
must be in convertible foreign currencies. Thus, foreign currency assets in nonconvertible 
currencies should not be included in reserve assets.  

I. Current international standards for the statistical treatment of the issue 

2.      BPM5 states in paragraph 424 that  “… The category of reserve assets in this Manual 
comprises monetary gold, SDRs, reserve position in the Fund, foreign exchange assets 
(consisting of currency and deposits and securities) and other claims...” The convertibility of 
foreign exchange assets is not discussed.  

3.      The Guidelines provides clearer guidance. In paragraph 66 it is stated that “...the 
reserve assets must be foreign currency assets,” and in paragraph 67 goes on to state that 
“...such assets must be in convertible foreign currencies...” and as a corollary,  “...assets 
redeemable only in nonconvertible foreign currencies cannot be reserve assets.” The thinking 
behind the Guidelines is that if a foreign currency is nonconvertible, it is not readily available  
to meet a balance of payments need.  

4.      The Articles of Agreement of the International Monetary Fund state in Article XXX 
Section (f), that “A freely usable currency means a member’s currency that the Fund 
determines (i) is in fact, widely used to make payments for international transactions, and (ii) 
is widely traded in the principal exchange markets” 

II. Issues arising from the current treatment of foreign currency 

5.      The lack of a definition on convertibility in BPM5 does not facilitate the correct 
identification of these type of assets.  

6.      Convertibility is defined in the Guidelines as “freely usable for settlements of 
international transactions” (paragraph 67). This definition of convertibility is very similar to, 
but not exactly the same as, the definition of freely usable in Article XXX, Section (f) (i) of 
the Articles of Agreement. Trading in exchange markets (Section (f) (ii)) is not referred to.  

7.      Paragraphs 66 and 67 of  the Guidelines are very clear, and exclude any possibility to 
make exceptions. However, the text could be clarified as to what is meant by freely usable 
for settlements of international transactions; does it include holdings of external foreign 
currencies of neighboring countries that can effectively be converted into any other foreign 
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currencies but cannot be considered to be widely traded in principal exchange markets? 
Countries might hold such currencies because their risk exposures are closely related to their 
neighbors given the composition of trade imports.   

III. Possible treatments  

8.      The new Manual could adopt the Guidelines’ text in paragraphs 66 and 67 including a 
definition of convertible that covers freely usable for settlements of international 
transactions. Some further description of what is meant by freely usable for settlements of 
international transactions could be provided, including a reference to the question of holdings 
of currencies of neighboring countries that might not be widely traded in principal exchange 
markets.  

9.      Also, to support transparency, the IIP could also include, as a memorandum, that is 
required, item, the presentation of the currency composition of the reserves set out in item 
IV. 2.(a) of the Data Template, that is showing the split of reserves between currencies in the 
SDR basket and those not in the SDR basket.  

IV. Points for discussion 

10.      Is there a need to be even more specific than proposed in paragraphs 8 with regard to 
defining convertibility? 

11.      Does the group support the proposal in paragraph 9?   
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