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CURRENCY UNION TECHNICAL EXPERT GROUP 

ISSUES PAPER (CUTEG) # 10.1  

Relevance of BPM5 standards components of a currency union member country,  
particularly reserve assets 

1.      For a currency union (CU) there is a need to compile a balance of payments 
statement, not least to support economic policy making by the CU institutions and economic 
analysis more generally. Experience has shown the need for individual countries within the 
CU to also produce a balance of payments statement (BOP). Economic policy makers seem 
to require such information, while compilation of the national accounts data requires balance 
of payments information. Nonetheless, an issue arises as to the relevance of the standard 
components for a member country of a CU. What standard components should a national 
BOP be based upon? In particular, does the functional category of reserve assets lose its 
analytical meaning when compiling a BOP statement for a country belonging to a CU? This 
paper proposes different options to deal with this issue, and briefly sets out the implications 
in terms of defining standard components for a CU’s member country’s BOP/IIP. 

Current international standards for the statistical treatment of the issue  

2.      In BPM5 there is little discussion of the relevance (if any) of compiling each of the 
standard components in the national data of a CU member country. Indeed, member 
countries of the IMF that are also members of a CU are requested to provide the IMF with a 
full balance of payments statement based on BPM5 standard components. Experience 
suggests that national information on goods and services, income, transfers, direct 
investment, portfolio, financial derivatives and other investment on a country basis remain of 
relevance to policy makers. This stresses the link between BOP and the national accounts, as 
well as the monetary surveys, and the government finance statistics. However, an issue has 
arisen over the relevance of reserves data for countries in a currency union. The rest of this 
paper focuses on this issue.  

3.      Under current methodology (paragraph 424 of the BPM5) the functional category of 
reserves assets include those foreign assets readily available to and under the control of 
monetary authorities for direct financing of payments imbalances, for indirectly regulating 
the magnitude of such imbalances through intervention in exchange markets to affect the 
currency exchange rate and/or for other purposes. More recent work related to the Reserves 
Data Template (Guidelines for International Reserves and Foreign Currency Liquidity—
Guidelines) emphasizes that the assets must be denominated in foreign currency (paragraph 
66 of the Guidelines) and liquid or marketable (paragraph 65).  

4.      Further, the general item of reserves is composed of five categories of foreign assets 
of which two—SDRs and reserve position with the Fund—are country specific and are only 
classified as reserve assets, and another—gold—which can only be included in the financial 
account as a reserve asset.  
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Concerns/shortcomings from the current treatment. 

5.      Neither BPM5 nor the Guidelines provide any explicit guidance on the way reserve 
assets of a CU should be reflected in the balance of payments statement of a CU country. 
However, in BPM5 there is an implication that the countries in a currency union record 
holdings of reserve assets: it is recommended that each national office in a currency union 
acts as the central bank and that the financial assets and liabilities of a regional central bank 
(including presumably reserves) be allocated among national offices in proportion to the 
claims that such offices have on the regional central bank (paragraph 90).  

6.      Against this background, in June, CUTEG provisionally agreed that only assets 
considered reserve assets at the CU level could be classified as reserve assets in the national 
data. This view was taken on the grounds that the concept of reserve assets in a CU has a 
unitary nature, meaning that only one definition should apply for the whole CU. Further, 
CUTEG also provisionally agreed that the Currency Union Central Bank (CUCB) should be 
regarded as an institutional unit in its own right, nonresident of any specific economy but 
resident of the CU. In other words, its assets and liabilities are not to be allocated to member 
countries of the CU. These provisional decisions provide clarification as well as change to 
the BPM5 approach. The rest of this note is based on the assumption that these provisional 
decisions will be endorsed at the December 2004 meeting.1  

Possible treatments of the issue 

7.      In this paper, it is assumed that only if the monetary authorities of a member country 
owns and/or controls2 foreign currency assets that meet the criteria of ready availability and 
control can a case can be made for including those assets in reserve assets at the national 
level. Further, given the provisional decisions taken by CUTEG, there are various instances, 
where foreign assets at the national level are not reserve assets. First, if the foreign assets are 
denominated in the currency of the union they cannot be classified as reserve assets, because 
they are not foreign currency claims (see Issues paper12). Second, if the foreign currency 
assets are claims on other residents of the CU, then by having only one definition of reserves 
for the whole CU, these assets should be excluded from reserve assets at the national level 
(except perhaps for foreign assets held by domestic banks but “controlled” by national 
monetary authorities—this instance is relevant to footnote 2). Third, if a national monetary 
authority transfers ownership of reserve assets to the CUCB (and has a claim on the CUCB 
as a consequence), then these reserve assets are no longer considered owned by the national 
authorities and so should not be recorded as reserve assets at the national level (Issues paper 
15).   

                                                 
1 The issue of whether to create a notional national monetary authority in a centralized system and hence, inter 
alia, allocate some reserves to this unit is discussed in issues paper 3. 
2 In issues paper 10 it is noted that the issue of including within reserve assets foreign assets over which 
monetary authorities have control but not ownership is of general relevance, regardless of whether a country is 
in a CU or not, and so should be decided in the wider discussion of the methodology for reserve assets. 
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8.      The question arises as to whether the concept of reserve assets is relevant at member 
country level at all but could be said to exist at the CU level only—that is a different 
classification approach could be taken to the same assets at the country and CU levels. Under 
this logic, even if the foreign assets are owned by the national monetary authorities and meet 
the definition of  reserves assets at the CU level, they should not be classified as reserve 
assets at the national level because, in particular, foreign exchange policy is primarily 
decided at the CU level. In other words, this view would conceptually follow the notion that  
since reserve assets are held to meet balance of payments needs and influence the exchange 
rate, this functional category only makes sense at the level of the CU. Instead, these assets 
could be allocated to the relevant items of the financial account (“Portfolio investment” and 
“Other investment”). But this view could only apply for foreign exchange (and other claims) 
holdings. For the SDR holdings and the reserve position with the Fund, they have to be 
classified as national reserve assets as they are country specific assets. Similarly, financial 
gold owned by a monetary authority cannot be regarded as anything other than as a reserve 
asset in the financial account.  

9.      The alternative position is to maintain a consistent classification approach at country 
and at CU level. In other words, if an asset meets the definition of a reserve asset at the CU 
level and it is owned by and/or under the control of the national monetary authorities, it 
should be recognized as a reserve asset in the national data. This approach would not exclude 
from the national reserve data, assets owned by and under the control of the national 
monetary authorities that might also be “controlled” by the monetary authorities of the CU. 
In this way the data for reserve assets published by the member countries plus the data for 
reserves held at the CU level—e.g., the CUCB—would equal the total for the reserve assets 
of the CU. In effect, this approach makes no judgement on the analytical relevance of data on 
reserve assets owned and/or controlled at the national level—such as whether some or none 
can be used to meet a national balance of payments need or the degree of influence the 
national monetary authorities may or may not have over the use of the assets—except that it 
considers that it is analytically meaningful to identify as reserve assets those foreign assets of 
the individual countries that are considered as reserve assets of the CU. 

4. Points for discussion 

• Do CUTEG members agree that given experience, we should not be examining the 
issue of the need or not for a balance of payments statements at the national level 
for countries in a CU? 

• Do CUTEG members consider the need to question the relevance of information on 
goods and services, income, transfers, direct investment, portfolio, financial 
derivatives and other investment at the national level for countries in a CU? 

• Do CUTEG members have any problems with the list of instances where foreign 
assets at the national level are not reserve assets (paragraph7)? Are there 
additional instances to add? 
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• Do CUTEG members prefer that the classification of foreign assets as reserve 
assets be said to be relevant at the CU level only (paragraph 9) or that a consistent 
approach at country and at CU level to the classification of reserve assets be 
adopted (paragraph 10)? 

 


