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BALANCE OF PAYMENTS TECHNICAL EXPERT GROUP 

ISSUES PAPER (RESTEG) # 3 

CLARIFICATION OF CURRENCY OF DENOMINATION 

1.      One of the criteria for an asset to be included in reserve assets is that it is a claim in 
foreign currency. However, what is meant by a claim in foreign currency─currency of 
settlement, currency of denomination? And how should assets indexed to another currency be 
treated? There is no clear guidance in the fifth edition of the Balance of Payments Manual 
(BPM5) on the treatment of such assets.  

I. Current international standards for the statistical treatment of the issue 

2.      BPM5 states in paragraph 426 that “The financial assets comprising reserves cannot 
unambiguously be identified in a meaningful way simply through the application of objective 
criteria...” The same paragraph goes on to suggest that supplementary information 
concerning the arrangements would be useful. Supplementary information in this context 
could be applied to the clarification of the currency of denomination.  

3.      The Guidelines are clearer. In paragraph 24 it states that “the template specifies that 
only instruments settled (i.e., redeemable) in foreign currency are to be included in the 
resources and drains (as covered in sections I through III of the Template).” Later it states 
that “reserve assets must be foreign currency assets” (paragraph 66). In other words, the 
Guidelines regards a foreign currency asset as one that is settled in foreign currency.  

4.      To reinforce this view the Guidelines further states that with regard to denomination 
and indexation, “instruments denominated in foreign currency or indexed to foreign currency 
but settled in domestic currency (and other means) are to be reported as memorandum items” 
(paragraph 25). So, the Template includes a section for reporting such liabilities of the 
monetary authorities in Section IV(1) (a) and (b), and provides guidance in paragraphs 242, 
and 247─254. According to paragraph 247, the rational for including information on these 
financial instruments is that they resemble instruments that are settled in foreign currency, 
and although settled in domestic currency could have an impact on  the foreign currency 
liquidity of the monetary authorities─investors could immediately sell the domestic currency 
proceeds for foreign currency.  

5.      The guidance in the External Debt Statistics: Guide for Compilers and Users (Debt 
Guide) is consistent with that in Guidelines. Paragraph 6.13 states that “the attribution of 
external debt by currency is primarily determined by characteristics of future payment(s). 
Foreign currency debt is defined as debt that is payable in a currency other than the domestic 
currency.” The Debt Guide also defines what it means by domestic and foreign currency 
(paragraph 6.12). A domestic currency is defined as “that which is legal tender in the 
economy and issued by the monetary authority for that economy or for the common currency 
area to which the economy belongs.” The common currency area covers currency unions and 



 - 2 - 

 

is also defined in the Debt Guide. A foreign currency is a currency that is not the domestic 
currency. 

II. Issues arising from the current treatment of currency of denomination 

6.      The guidance from the Guidelines could be introduced into the new Manual, with 
foreign currency assets being determined by the currency of settlement (redemption). Assets 
denominated in one foreign currency but settled in another foreign currency could be 
classified as reserve assets provided the settlement currency is convertible (see Issues paper 
2) (and the other reserve asset criteria are met).1  

7.      However, assets denominated in domestic currency but settled in foreign currency 
while regarded as foreign currency assets could be excluded from reserve assets, along with 
foreign currency assets indexed to the domestic currency. This exclusion could be on the 
grounds that assets denominated or indexed to the domestic currency could sustain a  
significant loss of value in a crisis affecting the domestic currency, the very time when 
reserve assets are most required to meet a balance of payments financing need, and investing 
in assets linked to the domestic currency is not good reserve management practice. So, only 
assets denominated and settled in foreign currency and not indexed to the domestic currency 
could be regarded as reserve assets.  

8.      Pooled asset arrangements settled in foreign currency by the issuer could be regarded 
as foreign currency assets even if some of the underlying assets are denominated or indexed 
to domestic currency (see the further discussion in Issues Paper 6). If part of the claims 
denominated in foreign currency were to be settled in domestic currency and part in foreign 
currency only that percentage settled in foreign currency could be regarded as foreign 
currency assets.  

9.      Financial instruments denominated in foreign currency and settled in domestic 
currency (and other means), such as sovereign debt, indexed securities, nondeliverable 
forwards (NDFs) contracts and NDFs options, would be excluded from reserve assets (but 
continue to be reported as a memorandum item to the Data Template).  

III. Possible treatments  

10.      It is proposed that the treatments in the Guidelines, as described above, be introduced 
into the new Manual. Also a definition of domestic currency, based on that in the Debt Guide 
could be introduced.  

                                                 
1 Although convertibility might not be sufficient in all such circumstances. In one recent example, a country 
issued bonds in domestic currency to be settled in a foreign currency, but exchange controls limited the amount 
of foreign currency that could be taken from the country.  
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IV. Points for discussion 

11.      Are the proposals set out in paragraph 10 acceptable? 

12.      Should assets denominated in or indexed to the domestic currency be excluded from 
reserve assets, even if settled in foreign currency?  

13.      Are there further examples of assets that are denominated in one currency but settled 
in another, that require discussion in the new Manual?  
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