Изявление на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева по повод срещата й с президента на Украйна Володимир Зеленски

December 12, 2023

Вашингтон, окръг Колумбия. Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), направи следното изявление днес след срещата си с г-н Володимир Зеленски, президент на Украйна:

„За мен беше голяма чест да приветствам президента Володимир Зеленски в централата на МВФ днес.

„Говорихме за забележителната издръжливост на украинския народ въпреки огромните загуби от войната. Икономиката се развива силно, като се очаква през тази година ръстът на БВП да достигне поне 4,5 %. Инфлацията продължава да намалява, като през ноември достигна 5,1 % на годишна база.

„Потвърдихме взаимния си ангажимент за тясно сътрудничество по икономическата програма на правителството, подкрепена от Разширения фонд на МВФ на стойност 15,6 млрд. щ. д., който е част от международен пакет за подкрепа в размер на 122 млрд. щ. д. Тази програма е от жизненоважно значение за поддържане на макроикономическата и финансовата стабилност в подкрепа на продължаващото възстановяване.

„Приветстваме одобрението на втория преглед на Разширения фонд за кредитиране (РФК) от Изпълнителния съвет на МВФ по-рано днес. С така необходимата подкрепа от страна на международната общност Украйна успя да приложи и продължава да поддържа силни икономически политики. Властите също така продължават да демонстрират ангажимента на страната за справяне с жизненоважни проблеми, свързани с управлението и корупцията. Това е важно свидетелство за лидерството на президента Зеленски и за умелото разработване на политики и капацитета за провеждане на реформи от неговия икономически екип. 

„Както МВФ многократно е отбелязвал, навременното и предвидимо външно финансиране е от решаващо значение за поддържане на трудно извоюваните икономически резултати. Очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството си в рамките нниангажимента си към Украйна за запазване на макроикономическата и финансовата стабилност, за изпълнение на амбициозна програма за реформи и за по-нататъшно изграждане на основите на силна икономика с устойчив растеж и на целта на Украйна за присъединяване към ЕС.“